Saturday, 1 June 2013

akan munculkah 'pelangi' ?Ha !sapetahu? Kami yang sudah bergandak kepada umur  19 tahun.meneruskan perjalanan yang dirasakan semakin sukar.Rasa gembira tak terkata didalam hati kerana jumpa dengan rakan2 lain dan insan yang amat mulia bg kami.Legasi kami ramai dari dulu,tetapi…

Hari-hari yang berlalu semakin suram dan sunyi dan ianya sangat meleset dari sangkaan kami.Sungguh kami tak sangka akan berlaku begitu.pergi sini,lain crita. Pergi sana,lain pulak cerita.bingung! bukan kompius piker yg mana satu nk percaya,tapi  yang  lagi memeningkan adalah  semakin hari cerita makin menjadi2 tentang kami.Bincang punya bincang,terkadang semcam mengumpat pun ade.astaghfirullah.

Mengapa perkara sedemikian harus terjadi? Dari sudut lain kami Nampak kuantitti kami adalah lebih  baik dari tahun sebelumnya.tapi dari sudut lain dari kaca mata insane lain,lain pula yang jadi. Bukan senang nk menjaga hati manusia.manusia ni hati lain2.macam2 yang kena.Sampai satu saat,kami rasa ingin berjumpa salah seorang dari mereka dan menerangkan segalanya.Andai salah dipihak kami,kami mohon maaf.Andai bukan dari kami,kami redha dan minta Allah menutup mulut insane yg menaik2kan cerita dan yang penting mengukuhkan kekuatan kami untukmeneruskan perjuangan.

    Alhamdulillah sessi pembelajaran berjalan lancer kerana tenaga pengajar kami semuanya ceria.tetapi…saat kami melangkah keluar dari bilik kulliah,jiwa rasa tak  tenteram.Rasa malu walau tahu kami dipihak yang benar. Tetapkan melangkah untuk meneruskan perjalanan kehidupan sbgai pelajar islam yg bakal mendukung amanah Allah yang sangat berat.Permudahkan kami Ya Allah..

   Kami makin risau,takut juga kalau2 mmg ada salah dipihak kami.sampai suatu hari,salah seorang dari mereka yg kami sayang itu memanggil  kami untukmenolong.ramai jugak diantara kami yg agakkeliru.samaada mahu pergi atau tidak.kerana memikirkan apa yg kami rasa dan  takut kalau2 mereka terasa dengan kami.tapi,kami cuba delete rasa su’ zunitudan update husnuzun.insyaaAllah.bukan kememerlukan pengorbanan utk satu kebahagiaan? Yup ! kami cuba..

Diam..Tiada  seorang pun antara kami yang bersuara.mungkin rasa bersalah dalam diri.pertemuan itu mmbahagiakan ttpi menakutkan.hehe.seorangdari kami memulakan bicara sewaktu dalam perjalanan ke suatu tempat.6 org didalam kereta.ttpi yg membuka mulut hanya 2 org.mungkin masih ada rasa janggal dan malu. Biarkan waktu yg menentukan. Terus waktu berjalan.Allah.rasa waktu itu terlalu kejam kerana terlalu lama ianya berjalan.

Sesudah sampai,bibir kami mngukir senyuman melihat salah seorang dari insan yg kami sayang kerana Allah tersenyum ke arah kami.ya!mereka yg selama ini kami sayang,apabila terserempak,mereka biasa2 shj.allah maha tahu.terlerai satu kekusutan di jiwa. =) mngkinkah ini ‘pelangi’ selepas hujan? Meneruskan agenda utk membantu salah seorang dari mereka insyaaallah dengan hati yg ikhlas kerana ingiin mmbantu insane yg kami sayang lantas menerangkan kepada mereka bhawa kami ikhlas mnyayangi mereka dan kami mencuba untuk mnghormati  mereka.kami tidak sombong. Itu sahaja.kami tak suruh mereka melutut kepada kami untuk meminta maaf.jauh sekali  semua itu kerana kami sangat sayang akan mereka dan darjat mereka lebih tinggi dari kami.

     Kata2 ini : “ terima kasihlah datang,kamu semualah penyelamat anak bangsa…..tak tau nak cakap ape…   
                           terima kasih la ye…”

Allah ! demi Allah kami cakap..rasa tenang saja dalam hati ni.senyum kami melebar dan terus bt keje dengan riang dan bersemangat.cukup.itu sudah memadai bg kami.percayaakan kami dan terus menembak doa buat kami dunia akhirat.allahumma amen.kami percaya  dengan janji  Allah dan kami bersabar dengan segalanya.insyaaallah dan Alhamdulillah..

Satu lagi kejadian yang terlalu membahagiakan bg kami adalah kata2 dari seorang dari mereka juga : “ha ! mehsini…. jadipengerusi…hehe..korang ni…hahaha..”.
 xperlu dialog pnjang2 bersama kami.cukup dengan senyuman sudah dapat  menarik bibir kami utk turut tersenyum juga.cukup duduk bersama kami dan bergelaktawa, sudah cukup meleraikan kekusutan jiwa kami.cukup dengan bertanya khaba ratau mngenakan kami.itu sudah memadai bg kami.tersangat bahgia duhai insan yang kami cintai. Jika mereka mngenakan kami,kami akan turut terhibur kerana mereka sudi bergurau dengan kami walau darjat mereka lebih tinggi dari kami.Allahurabbi.tenang setenangnya kami tidur malam tu.

Senyum melebar.hati melonjak gembira.hari2 dirasakan seakan dihargai.cukup.itu sudah cukup. Wallahi ! kerana apa benda yg remeh dan kecil itu sudah cukup bg kami? Kami rasa itu sudah memadai kerana mereka masiih bnyak komitmen lain dan mereka sangat mulia bg kami.mereka sangat istimewa bg kami.merak juga adalah lampu yg mnyuluh kehidupan kami.terlalu bnyak yg mereka dah bg pada kami.takkan kami nk minta lebih2 pula.

“ ku sangkakan panas berpanjangan
Rupanya gerimis ditengah hari”

Betul dok kate2 tuh?Hehe..ape2 je lah. Yang penting,gerimis ygmembawak pd hujan yang semakin lama semakin lebat itu telah memunculkan satu ‘pelangi’ yang sangat indah bg kami.ya ! kami basah kuyup dan sejuk.ada juga antara kami yang demam dan selsema kerana hujan itu.tetapi dengan wujudnya ‘pelangi’ itu seperti menghilangkan segala rasa sakit dan terasa  seperti dunia ini kembali ceria seperti dulu,mungkin juga lebih dari sebelum ini.Alhamdulillah.Syukran Ya  Allah =)

Duhai insan2 yang kami sayang,
Jangan raguakan kasih yang tertanam dalam hati kami
Sungguh kami cinta dan sayang kalian
Tak pernah terniat di hati utk melukai kalian

Duhai insan yang kami sayang,
Waktu kami juga terkadang tiada kosong
Mungkin shj tak dpt berdepan dengan kalian
Tetapi ketahuilah kami ingin sekali bersama dengan kalian

Duhai insan yang kami sayang,
Dalam kami sibuk mngejar cita-cita yg mulia
Mungkin tiada masa beramah dengan kalian
Maaf dipinta setinggi2nya dari kamiDuhai insan yang kami sayang,
Mungkin ada silap dan khilaf tanpa kami sedari
Sungguh kami mencuba menebusnya dengan sedaya kami
Bg meraih kembali kepercayaan kalian

Duhai insan yang kami sayang,
Kerana Allah kami sayang dan cinta kalian
Kerana Allah kami lakukan segala demi kalian
Kerana Allah kami mencuba lakukan sehabis baik utk kalian

Duhai insan yang kami sayang
Tiada apa yg dpt mmbalas jasa kalian
Doa dari kami buat kalian agar sejahtera dunia akhirat
Kami panjatkankepada Allah Tuhan sekalian Alam

“KAMI SAYANG KALIAN WALAU APAPUN YANG TERJADI”

No comments:

Post a Comment